آیتیمارکت: اسمبل و به اصطلاح، “جمع کردن” یک کامپیوتر شخصی ممکن است در ابتدا کاری پیچیده و ترسناک به نظر برسد، بهویژه برای کسانی که برای اولین بار این کار را انجام میدهند. اما پس از مطالعه این مقاله متوجه میشوید که اینجورها هم نیست…
در این راهنما، آیتیمارکت به عنوان متخصص فروش و اسمبل قطعات قدم به قدم توضیح میدهد که چگونه یک کامپیوتر را بسازید؛ نیازهای خود را بشناسید و بتوانید اجزای مختلف یک کامپیوتر را بررسی کنید. سپس شما را در فرآیند ساخت سیستم شخصی راهنمایی میکنیم.
دقیقا چه میخواهید؟ برای چه کاری…؟
برای هر نوع ساختنی، فهمیدن اینکه چه چیزی میخواهید بسازید، اصلیترین نقطه برای شروع ساختن است.
ممکن است شما یک گیمر حرفهای باشید که به دنبال یک کامپیوتر مخصوص بازی سفارشی میگردید، یا یک گرافیست و تدوینگر که برای خلق آثار هنری، یک سیستم قدرتمند میخواهید یا یک دانشجو که برای تحقیق و ویرایش به کامپیوتر نیاز دارد، یا کسی که از کامپیوتر خود برای کارهای روزمره استفاده میکند.
وقتی بدانید چه نوع کامپیوتری میخواهید، نیاز خود به نوع سختافزار و عملکردی که نیاز دارید را میدانید و از پرداخت هزینه برای چیزهایی که نیاز ندارید جلوگیری میکنید.
چقدر قدرت هزینه دارید؟
هزینهای که برای قطعات کامپیوتر صرف میکنید میتواند بسیار متفاوت باشد، بنابراین داشتن یک بودجه از پیش تعیین شده، لازم و ضروری است.
اگر به دنبال بهترین عملکرد برای همه اجزای کامپیوتر خود باشید، بدانید که باید هزینه بیشتری پرداخت کنید. پردازندههای سریعتر گرانتر از پردازندههای کندتر هستند و نسلهای جدیدتر رمها و هاردهای ذخیرهسازی با ظرفیتهای بیشتر، به طور کلی گرانتر از نسلهای قدیمیتر با ظرفیت کمتر هستند.
از آنجایی که حافظه و ذخیرهسازی بخش بزرگی از هزینه یک کامپیوتر را تشکیل میدهند، ساخت کامپیوتر به دست خودتان این امکان را میدهد که در این بخشها صرفهجویی کنید. در حالی که هزینههای RAM و SSD با افزایش ظرفیت آنها بیشتر میشود، این قطعات میتوانند از خرید قطعات پیشنصب شدهای که اغلب ناکافی هستند و نیاز به ارتقا دارند، ارزانتر باشند.
قدم اول : نیازهای سخت افزاری
پنج سخت افزار مهم برای ساختن هر نوع کامپیوتری عبارتند از:
- مادربورد
- پردازنده/واحد پردازش مرکزی (CPU)
- حافظه (RAM)
- هارد ذخیرهسازی ( SSD یا HDD)
- کیس، فنها و منبع تغذیه
قطعاتی مانند کیس، سیستم عامل (OS)، مانیتور، موس، منبع تغذیه و کیبورد نیز از ملزومات یک کامپیوتر هستند اما قیمت و مارک آنها تأثیر کمتری بر عملکرد دارند، اما فراموش نکنید که آنها را نیز در بودجه کلی خود لحاظ کنید.
مادربورد (Motherboard)
مادربورد یا برد اصلی، یک مدار الکتریکی است که همه اجزا را به هم متصل میکند؛ سختافزار، منبع تغذیه و کارتهای گرافیک و …
بنابراین اولین قطعهای که باید انتخاب کنید، مادربورد است. مادربورد همچنین تعیین میکند که کامپیوتر شما با چه قطعات دیگری سازگار است. به عبارت دیگر، همه قطعات با همه مادربوردها سازگار نیستند.
برای مثال، مادربورد قدرت پردازندهای که کامپیوتر شما میتواند استفاده کند، تکنولوژی حافظه (DDR5، DDR4، DDR3 و غیره)، نوع فرم فاکتور ذخیرهسازی (۲.۵ اینچ، mSATA یا m.2) و رابط ذخیرهسازی (SATA یا PCIe) را تعیین میکند. بهتر است مواردی اینچنین تخصصی را از فروشنده قابل اعتماد خود یا فرد متخصص نزدیک به خودتان بپرسید.
پردازنده/واحد پردازش مرکزی (CPU)
پردازنده یا CPU موتور و مغز کامپیوتر شماست و عملکرد کلی سیستم را تنظیم میکند. CPUقدرت پردازش و دستورالعملهای لازم برای تمامی عملیاتهای کامپیوتر را فراهم میکند.
هنگام انتخاب پردازنده، به شاخص گیگاهرتز (GHz) توجه کنید؛ هرچه GHz بالاتر باشد، پردازنده سریعتر است. با این حال، GHz بالاتر به معنای مصرف انرژی بیشتر توسط CPU است که منجر به افزایش دما و نیاز به سیستم خنککنندگی بهتر میشود. این احتمالاً به این معناست که باید یک سیستم خنککننده قوی به سیستم خود اضافه کنید.
حافظه موقت (RAM)
حافظه موقت (RAM) یکی از سریعترین و مقرونبهصرفهترین راهها برای افزایش عملکرد کامپیوتر است. زیرا این حافظه وظیفه دارد که هر چیز موقتی را در خود ذخیره کند و برای اینکه کمتر به سی پی یو فشار بیاید ، در موقع مقتضی به شما و کارتان تحویل دهد. به طور مثال وقتی شما فایلی را کپی میکنید، این کپی در رم میماند تا زمانی که شما آن را مجددا فراخوانی کنید.(ctr+c—–ctr+v)
همچنینRAM فضای بیشتری را به سیستم شما برای ذخیره موقت دادههایی که در حال استفاده هستند، فراهم میکند و این به شما کمک میکند تا کارهای همزمان، مانند باز بودن چندین برنامه یا مرور اینترنت بدون زمان بارگذاری طولانی، را به راحتی انجام دهید.
برای انتخاب بهترین RAM برای سیستم خود، دو نکته مهم است: سازگاری و مقدار رمی که سیستم شما میتواند پشتیبانی کند. ابتدا نوع ماژول مورد استفاده سیستم خود را شناسایی کنید. فرم فیزیکی ماژول رم بهطور کلی در دسکتاپها UDIMM و در لپتاپها SODIMM است. پس از آن نیز باید تکنولوژی حافظه(DDR5، DDR4، DDR3 و…) که سیستم شما پشتیبانی میکند را مشخص کنید.
این را هم بدانید که سیستم شما تنها میتواند مقدار معینی از حافظه را مدیریت کند. اگر ۶۴ گیگابایت RAM بخرید و کامپیوتر شما (یا به عبارتی مادربورد شما) تنها ۱۶ گیگابایت را پشتیبانی کند، ۴۸ گیگابایت هدر رفته است.
هارد ذخیرهسازی ( SSD یا HDD)
فایلها و دادههای شما بر روی یک درایو ذخیرهسازی یا دیسک سخت (HDD) یا درایو حالت جامد (SSD) ذخیره میشوند. اگرچه HDDها به طور سنتی فضای بیشتری را با هزینه کمتر فراهم میکننداما SSDها به طور کلی آنها را منسوخ کردهاند چون به طور میانگین ۶ برابر سریعتر و ۹۰ برابر بهینهتر از نظر مصرف انرژی نسبت به HDDها عمل میکنند.
کیس، فنها و منبع تغذیه
نوع کامپیوتری که میسازید بر نوع کیس، فن و منبع تغذیهای که نیاز دارید تأثیر میگذارد. اگر برای مثال قصد دارید یک کامپیوتر با قدرت بالا بسازید، به منبع تغذیهای قوی نیاز خواهید داشت تا بتواند آن را راهاندازی کند.
همچنین به کیس با جریان هوای داخلی بهینه و فنهایی برای تخلیه هوای گرم که میتواند به سیستم آسیب برساند، نیاز دارید.
نکته طلایی: بستهای زیپی (zip ties) در مدیریت تمامی کابلها درون کیس بسیار مفید هستند. جمعکردن کابلها همچنین به بهبود جریان هوا کمک میکند.
حالا شروع کنیم به اسمبل (نصب قطعات در کیس):
حالا رسیدیم به قسمت هیجان انگیز ماجرا. جایی که نوبت می رسد به سر هم کردن قطعات و روشن کردن سیستم. مراحل نصب قطعات عبارتند از:
- قبل از شروع
- افزودن سختافزار
- نصب حافظه
- نصب SSD
- آزمایش سیستم
قبل از شروع
برای حفظ سازماندهی در ساخت کامپیوتر، یک اتاق بزرگ و مناسب در نظر بگیرید چون پیدا نکردن قطعات در هنگام اسمبل اعصابتان را خط خطی می کند!
برای جلوگیری از برقگرفتگی استاتیک، حتی الامکان یک مچبند الکترواستاتیک (ESD) بپوشید. سعی کنید حتما روی زمین سفت و محکم کار کنید و از فرش و زیرانداز دوری کنید. چون زیر اندازها الکترواستاتیک دارند و به اصطلاح جرقه می زنند و این می تواند به سختافزارها آسیب بزند.
-
نصب سختافزار
ابتدا CPU و منبع تغذیه را روی مادربورد نصب کنید و سپس مادربورد را در کیس قرار دهید. نصب و مونتاژ قطعات پیچیده نیست، اما احتمال بروز خطا وجود دارد. توصیه میکنیم برای دستورالعملهای دقیق، به دفترچه راهنمای هر قطعه مراجعه کنید. ضمنا این کار را بسیار ظریف و با احتیاط انجام دهید.
-
نصب حافظه یا رم
نصب RAM در هنگام ساخت کامپیوتر سادهترین قطعه سختافزاری است:
– شیارهای حافظه روی مادربورد را پیدا کنید.
– ماژولهای حافظه را از طرفین نگه دارید تا از لمس چیپها و پینهای طلایی جلوگیری کنید.
– شیارهای ماژول را با برآمدگی در شیار هماهنگ کرده و ماژول را با فشار محکم در محل قرار دهید تا صدا “کلیک” شنیده شود.
-
نصب SSD
نصب SSD بسته به فرم فاکتور SSD خریداری شده (۲.۵ اینچ، mSATA یا M.2) متفاوت خواهد بود. نکته ای که وجود دارد این است که ممکن است نصب هر نوع سخت افزار ، روش یا قلق خاصی داشته باشد. به همین دلیل توصیه می کنیم حتما قبل از نصب هر کدام از سخت افزارها، دفترچه راهنمای آنها را حتما مطالعه کنید.
-
آزمایش سیستم
ابتدا اطمینان حاصل کنید که مانیتور و کیبورد و موس و … به درستی به سیستم متصل شدهاند و اگر همه چیز به درستی کار کند؛
زمان لحظه بزرگ فرا رسیده است: دکمه پاور را فشار دهید!
صفحهای ظاهر خواهد شد که میتوانید وارد BIOS سیستم شوید.
اگر دیسک یا فلشدرایوی با سیستمعامل دارید، آن را در درایو مناسب قرار دهید، سیستم را راهاندازی کنید و میتوانید سیستمعامل را نصب کنید. تبریک، شما اکنون کامپیوتر خود را ساختهاید!
برای خرید تمامی قطعاتی که در این مقاله نام بردیم و همچنین مشاوره رایگان میتوانید تمام قطعات را بیدردسر از سایت ما تهیه کنید و نگران هیچ چیز دیگر نباشید…